Przechowywanie owoców i warzyw

Nie wszystkie warzywa i owoce można przechowywać razem. Podobnie – nie każdy owoc powinien trafić do lodówki, czy też leżakować w temperaturze pokojowej.

Skutki złego przechowywania owoców i warzyw to szybkie ich gnicie i utrata właściwości odżywczych. Jakie są praktyczne sposoby na ich właściwą ochronę? Podstawowa zasada głosi, że w ogóle nie należy przechowywać warzyw i owoców razem.

Owoce egzotyczne, z uwagi na klimat, w jakim dojrzewają – nie lubią chłodu lodówki. Dlatego też m.

in. banany, mango oraz awokado możemy przechowywać w koszyku lub misce, w temperaturze pokojowej.

Jabłka i gruszki to owoce, które pochłaniają zapachy, dlatego też nie należy ich trzymać w towarzystwie jarzyn, za to można je trzymać zarówno w lodówce, jak i w pomieszczeniu. Jeśli chodzi o warzywa, to pomidory i ogórki, a również cukinia nie powinny znajdować się w lodówce – niska temperatura sprawia, że szybko się psują.

W lodówce za to świetnie czują się zielone warzywa, takie jak brokuł, sałata, brukselka, por czy kiełki.